Over Kai

Over Kai

Van jongs af aan heeft Kai Reus een passie voor sport. Hij begon zijn sportcarrière als voetballer. Vanaf zijn elfde jaar maakte hij de overstap naar het schaatsen. Hij schaatste lange tijd en niet onverdienstelijk, met name in het marathonschaatsen blonk hij uit. Vanaf 2002 besloot hij te gaan wielrennen. Hij bleek direct over veel talent te beschikken. In 2003 maakte het Nederlandse publiek echt kennis met Kai Reus. Na een seizoen met veel grote overwinningen werd hij geselecteerd voor het WK in het Canadese Hamilton. Op 11 oktober werd hij op indrukwekkende wijze wereldkampioen en hij sloot dit jaar succesvol af door als eerste te eindigen in het wereldbeker klassement. De jaren daarna won hij diverse nationale titels op de weg en in het tijdrijden, diverse klassiekers en etappewedstrijden. Door deze prestaties werd hij in 2004 door NOS*NSF gekozen tot sporttalent van het jaar.. In 2004 en 2005 reed hij bij de opleidingsploeg van Rabobank. Door zijn aanhoudende succes kon hij in 2006 de overstap maken naar de profformatie van de Rabobank.

Op 12 juli 2007 raakte Kai Reus zwaargewond tijdens een trainingsrit in Frankrijk. Hij moest met spoed worden geopereerd aan een bloeding in zijn hoofd, waarna hij elf dagen in een kunstmatige coma werd gehouden.

Na 1,5 jaar revalideren maakte Reus in 2008 zijn comeback in het profpeloton in de Ronde van Missouri. In 2009 was hij als lid van het Rabo proteam er weer vanaf het begin bij. Via o.a. de Tour Down Under, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Oostenrijk won hij op 13 september 2009 via een mooie solo de tweede etappe in de Ronde van Groot-Brittannië.

Na een mentaal zware periode en een aantal kleine fysieke tegenslagen besloot Kai Reus in juli 2010 tijdelijk afstand te nemen van de wielersport. In deze periode werd hij door Henk Angenent benaderd om professioneel te gaan schaatsen voor zijn ploeg. Reus besloot om terug te keren in zijn oude sport. Na een mooie winter voor de schaatsploeg van Angenent keerde bij Reus het plezier in de sport terug. Hij besliste dat hij weer klaar was voor een comeback in de wielersport. Zijn eerste internationale wedstrijd wist hij direct te winnen, met deze prestatie dwong hij een contract af bij de Amerikaanse pro continentale ploeg United Healthcare. Voor deze ploeg won hij de zevende etappe in de Ronde van Portugal. Reus keerde echter al na 1 seizoen weer terug in Nederlandse dienst.

De seizoenen 2013 en 2014 reed Kai Reus in dienst van twee kleinere Nederlandse ploegen. Wat mede om prive reden niet zijn gelukkigste seizoenen waren.

2015 was een redelijk stabiel jaar met twee mooie overwinningen. Kai Reus straalt weer en noemt de overstap naar de Belgische ploeg Verandas Willems de beste stap die hij heeft kunnen nemen om weer terug te keren naar de top!

Voor 2016  had Kai Reus met een jaar verlengd bij de Belgische formatie Verandas Willems. Met een zeer sterk seizoen start in oa Ster van Bessèges waar Reus na lang vlucht pas in de laatste km werd terug gepakt. En met name zijn optreden in Omloop het Nieuwsblad, stapte Reus in de maand maart over naar Roompot-Oranje Peloton. Overstappen zo kort na een seizoen start is niet heel gebruikelijk. De rede is dat Roompot-Oranje Peloton een groter programma kan rijden.

Na vijftien jaar besloot Reus in september 2016 zijn actieve carriere als beroepswielrenner definitief te beëindigen. Hij wil niet meer dagen van huis zijn en daarnaast meer tijd aan zijn gezin besteden.